Ciències de la Vida
Unitat de Tecnologia de Productes Vegetals
DADES DE GRUP
El grup d'investigació compren línies de recerca en el camp de la ciència i la tecnologia d'aliments d'origen vegetal, incloent-hi cereals i derivats, fruita seca, olis, espècies... En conjunt s'abasta el desenvolupament i millora de processos i productes alimentaris, del punt de vista de qualitat i seguretat alimentària. El grup té una llarga trajectòria en la millora de la qualitat dels olis d'oliva, i en l'actualitat orienta la seva investigació vers l'obtenció d'aliments funcionals per la prevenció de determinades malalties. Pel que fa a línia de seguretat alimentària, es treballa en la prevenció de la presència de perills d'origen fúngic en aliments com a conseqüència de l'ús de matèries primeres contaminades o per un control deficient durant el processat dels aliments. En resum, totes les línies enfoquen de diferents maneres l'obtenció d'aliments d'origen vegetal amb una incidència positiva sobre la salut dels consumidors.
- Micologia Aplicada: Fongs i micotoxines en aliments, pinsos i ambients; Avaluació de l’exposició de diferents poblacions a les micotoxines; Micologia predictiva aplicada a la prevenció de micotoxines; Avaluació de la capacitat adsorbent de micotoxines d’aditius per a pinsos; Obtenció de biocatalitzadors fúngics d'interès agroaindustrial.
- Antioxidants: Composició i qualitat de l'oli d'oliva verge. Fracció fenòlica. Pigments (clorofil·les i carotenoids). Tocoferols. Àcids grassos; Metodologies per a la identificació i quantificació d'antioxidants (fenols, carotenoids i tocoferols) en aliments mitjançant cromatografia líquida acoplada a espectrometria de masses en tandem (MS/MS); Obtenció i caracterització d'extractes fenòlics i avaluació de la seva capacitat antioxidant; Avaluació de la biodisponibilitat de fenols mitjançant models de digestió in vitro i anàlisi en fluids biològics (plasma i orina).
- Qualitat nutricional dels aliments: Avaluació del perfil nutricional i biofuncional d’aliments d’origen vegetal. Estudi nutricional de nous aliments i subproductes de la indústria agroalimentària; Alimentació, nutrició i dieta en l’activitat física; Avaluació i control de toxines alimentàries: implicació de la dieta.
- Micologia Aplicada
- Recompte de microorganismes aerobis mesòfils a 30 ºC, fongs i llevats
- Investigació de Salmonella
- Anàlisi microbiològica d’aigües - Antioxidants
- Anàlisi de composts fenòlics en fonts alimentàries
- Anàlisi de pigments en fonts alimentàries i tocoferols
- Anàlisi de la composició d'àcids grassos
- Estudis de biodisponibilitat: Identificació i quantificació de fenols i els seus metabolits en fluids i teixits biològics
- Avaluació de la digestibilitat de composts actius en model in vitro
- Obtenció d'extractes fenòlics
- Avaluació de la capacitat antioxidant de principis actius: ORAC lipofílic i ORAC hidrofílic, DPPH, ABTS, Metilnoleat, FRAP, Rancimat
- Avaluació de l'estabilitat oxidativa d'aliments: Rancimat, índex de peròxids, Index d'absorbància (K270 i K232), test de fregit
- Avaluació sensorial d'aliments. Assaigs de consumidor - Qualitat nutricional dels aliments
- Micologia aplicada: Sistemes de cromatografia líquida d’alta ressolució, amb detector d’absorbància i/o fluorescència; Sistema de cromatografia de gasos; Lector de plaques ELISA; Mesurador de l'activitat d'aigua; Microscopi de camp clar i d'epifluorescència; Infraestructura completa per a l'anàlisi microbiològic.
- Antioxidants: Sistema de Cromatografia líquida en tandem masses (UPLC-DAD-MS/ MS); Sistema de Cromatografia líquida diode-array-fluorescència (HPLC-Dad-Fluorescència); Sistema de Cromatografia líquida semipreparativa per l’obtenció de patrons; Sistema de Cromatografia de gasos acoblada a extracció por espai de cap; Sistema d’extracció accelerada (ASE Dionex); Liofilitzador; Sistema d’extracció d’oli d’oliva en planta pilot (Sistema Abencor); Equip Rancimat Fluorímetre de plaques: Mètode ORAC; Espectrofotòmetre; Sala de tast amb instal·lacions i equipament auxiliar.
- Qualitat nutricional dels aliments: Analitzador d’impedància bioelèctrica multifreqüència i equip de monitorització metabòlica de l’activitat física.
Micologia Aplicada
El Laboratori de Control de Qualitat Microbiològica en el Sector Agroalimentari està inscrit en el registre oficial de Laboratoris Agroalimentaris del Departament d' Agricultura., Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i en el registre de Laboratoris de Salut Ambiental i Alimentària del Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya, i és reconegut per a realitzar l' analítica microbiològica usual en aliments i aigües, tant per a particulars com empreses
Responsable:
Vicente Sanchis Almenar
Persona de contacte:
Vicente Sanchis Almenar
Tel. 973702535 - Fax 973702596
vsanchis(a)tecal.udl.cat
Tècnic d'enllaç:
Adreça:
Av. Rovira Roure, 191
25198 Lleida
Departament:
Tecnologia d'Aliments
Pàgina Web: