Ciències de la Vida
Millora Genètica i Gestió del Porcí
DADES DE GRUP
L’activitat del grup es centra en la recerca de criteris de selecció genètica i gestió en porcí a fi de millorar l'eficiència productiva de les explotacions, la qualitat dels productes i la sostenibilitat del sector. El principal objectiu de la recerca genètica és la millora de la qualitat de la carn, especialment del contingut i la composició del greix intramuscular. Amb aquesta finalitat, el grup investiga, per una banda, sobre nous mètodes d’avaluació genètica de reproductors i de determinació de la qualitat de la carn i el greix i, per l’altra, sobre l’efecte de gens i biomarcadors candidats sobre aquests caràcters. La recerca en gestió es basa en la creació i manteniment de sistemes de informació i bases de dades de referència amb les quals desprès dur a terme anàlisis sobre l’eficiència tècnica, econòmica i medi ambiental de les explotacions porcines. Amb aquest objectiu es desenvolupen models quantitatius de suport a la pressa de decisions en l’àmbit de la millora genètica i gestió porcines.
- Criteris de selecció i millora genètica de la qualitat de la carn i el greix.
- Avaluació de característiques de la qualitat de la carn i el greix.
- Estudis d’associació entre polimorfismes genètics, indicadors fisiològics i perfils proteòmics i característiques de la carn i el greix.
- Sistemes de informació i traçabilitat de la producció porcina.
- Anàlisi de la eficiència tècnica, econòmica i medi ambiental de les explotacions porcines.
- Models quantitatius per la objectivació i optimització de la presa de decisions en l'àmbit de la millora genètica i la gestió porcines.
- Disseny i desenvolupament de mètodes de valoració genètica en animals
- Caracterització genètica de poblacions i línies porcines
- Anàlisis de qualitat de la carn
- Determinació de característiques biofísiques i bioquímiques de productes d’origen animal
- Genotipat de gens d’interès en porcí
- Determinació de proteïnes de interès en producció animal
- Avaluació del rendiment i l’eficiència tècnica d’explotacions porcines
- Avaluació i disseny de sistemes de seguiment i traçabilitat en porcí
- Validació de sistemes i tècniques de maneig en compliment de les mesures de condicionalitat i bones pràctiques ramaderes
- Avaluació d’estratègies de minimització del impacte ambiental en la producció porcina
- Monitorització de sistemes de calefacció, ventilació y refrigeració en granges de porcí per tal de garantir les condicions de confort i benestar animal
- Proves de camp per a la avaluació de nous productes i tecnologies d’aplicació a la producció porcina
- Desenvolupament d’eines de suport per a la presa de decisions en porcí
- Disseny d’experiments i anàlisi estadística de dades relacionats amb la producció animal
- Equipament automatitzat pel tractament de mostres per a la determinació de greixos i proteïnes
- Espectrofotòmetre amb lector de microplaques
- Sistema de PCR quantitativa i electroforesi
- Laboratori per experimentació amb allotjaments i equipaments ramaders
- Animalari per porcí
- Equipament especialitzat per a la monitorització dels animals i per a la mesura de les concentracions de diferents gasos (NH3, CO, CO2,...) a l’aire
- Grup de Recerca UdL-IRTA
- Direcció del Màster Oficial en Sanitat i Producció Porcina
- Responsabilitat en la gestió dels serveis de l’Observatori del Porcí de Catalunya
- Direcció científica del Centre D’Estudis Porcins de Catalunya
Responsable:
Juan Estany Illa
Persona de contacte:
Juan Estany Illa
Tel. 973 702893 - Fax
jestany(a)prodan.udl.cat
Tècnic d'enllaç:
Adreça:
Av. Rovira Roure, 191
25198 Lleida
Departament:
Ciència Animal
Pàgina Web: